Sayfalar

10 Mayıs 2014 Cumartesi

ODESSA





Genel Bilgi


Ukrayna’nın karadeniz kıyısında bulunan ve tam anlamıyla tatil ve eğlence için gidilebilecek bir şehir Odessa. Temmuz-Ağustos ayları en hareketli dönemlerini geçirir. Ben Ağustos ayında gitmiştim ve hava gerçekten güzeldi. Gündüz çok bunaltmayacak şekilde sıcak, akşam ise üşütmeyecek şekilde hafif esintili..

Şehirde gündüz denize girmek ve cafede oturup bir şeyler içmek dışında çok fazla yapılacak bir şey yok açıkçası. Yani fotoğraf makinemi alayım da ilginç yerlere gidip güzel kareler yakalayım diye bir düşünceniz varsa hayal kırıklığına uğramanız mümkün J

Ancak gündüz, insanların denize girdiği, şort ve bikinilerle rahat rahat dolaştığı normal bir tatil şehri olan Odessa gece olduğunda çok farklı bir kimliğe bürünür. Gece hayatı ciddi anlamda çok hareketli bir yer burası. Gece başlayıp sabah 6-7’ye kadar devam eden partilerde kendinizi kaybedebilirsiniz aman dikkat J

İnsanların çoğunun maalesef İngilizceyle uzaktan yakından pek bir alakası yok. Olanların da aksanlarından dolayı söylediklerini çözmek biraz zaman alan bir durum. Rusça biliyorsanız hayat size güzel.

Erkeklerin genelinin en çok merak ettiği konuya gelecek olursak; evet arkadaşım Odessa’lı hanım kızlarımız ciddi ciddi çok güzeller J İlk 2 gün aptallaşabilirsiniz hatta ama sonra alışırsınız merak etmeyin.





Nasıl Gidilir ?

Ukraine International Airlines, Türk Hava Yolları ve Onur Air’in uygun fiyatlı tarifeli seferleri mevcut Çok yoğun olmayan zamanlarda yaklaşık 300-400tl civarına gidiş-dönüş bilet bulabilirsiniz. Ben seyahatimde UIA’yı tercih ettim. Uçakları çok yeni olmasa da herhangi bir sorun olmadan gidip gelebildik J





Nerede Kalınır ?

Eğlence mekanlarına yakın olsun derseniz Arcadia en uygunudur. Burada havuzlu ve büyük otellerde kalabileceğiniz gibi daha küçük çaplı otellerde kalabilir ya da ev kiralayabilirsiniz. Arcadia civarında ev kiralamanın bedeli günlük yaklaşık 80-100$ civarında. Ev’i internetten bulabileceğiniz gibi, tren istasyonunun etrafında onlarca ev kiralamaya çalışan insanlardan yararlanabilirsiniz. Gerçi neredeyse hiç birinin İngilizce bilmemesi ve merkezde dedikleri evlerin saçma sapan yerlerde çıkması da can sıkıcı durumlar tabi J




Şehir İçi Ulaşım

Eski Sovyet ülkelerinin neredeyse tamamında olduğu gibi Troleybüs hakimiyeti var bu şehirde. Troleybüsler dışında dolmuş mantığıyla çalışan Midibüsler mevcut. Yalnız dikkat etmeniz gereken ücretinizi bindiğinizde değil indiğinizde vermeniz gerekiyor. Evet biraz garip bir durum ama yapacak bir şey yok J

Toplu taşıma dışında gelelim taksilere.. Aslında iki tür taksi var burada. Bir tanesi legal(!) olan ancak tamamen pazarlığa dayalı sistemleri olan taksiler. Bir diğeri de trafikteki diğer tüm araçlar. Evet yanlış duymadınız! Trafikteki herhangi bir araca el işaretiyle “dur” yapınca büyük çoğunluğu durur ve pazarlık başlar J Genelde legal taksilerden daha ucuza gideceğiniz yere gidebilirsiniz ama ne kadar güvenilir orası tartışılır.






Nerelere Gitmeli ?

  • Devlet Opera Binası : Şehrin merkezinde,  Deribasovskaya Sokağı’nın sonunda bulunur. Bina çok çok görkemli olmasa da fotoğrafı çekilecek nadir yerlerdendir. Ha tabi Odessa’ya gitmişken bir de opera dinlemek isterseniz de gidilebilir.
  • Deribasovskaya Caddesi : Gündüzleri Odessa’nın en hareketli caddesidir. Çeşitli cafe/barlarda hem yemek yer hem de soğuk biralarınızı yudumlayabilirsiniz.
  • Primorsky Bulvarı : Büyükçe bir park. Görülebilir ama yani park sonuçta J
  • Potemkim Merdivenleri : Potenkim Zırhlısı filminin meşhur kıyım sahnesinin çekildiği bu merdivenleri gidip görebilir ve ilginç fotoğralar çekebilirsiniz.

Opera Binası

Deribasovskaya Caddesi

Deribasovskaya Caddesi

Ne Yemeli ?

Açıkçası çok da ukraynaya özel bir şeyler yiyemedik biz. Şehirde bir çok Azeri ve Gürcü mutfağından örnekler sunan  yerler var. Buralarda çok lezzetli etler yediğimizi söyleyebilirim. Bunların dışında
Deribasovskaya sokağında sağlı sollu bir çok yeme-içme seçeneği mevcut. Fiyat/Performans oranları da gayet makul.

Fast food zincirlerinden Mc Donald’s dışında neredeyse hiçbirini göremedik biz ki zaten tatilde çok da aranmaması gereken bir şey bence.




Eğlence :

İşte bu şehire gelmek için kayda değer tek konuya geldik.  Gündüz ve gece nerelere gitmeniz gerekir aşağıda madde madde sıraladım. Eğlence mekanlarının çoğu Arcadia bölgesinde yer alır. Hiçbir club’ta dam sorunu gibi saçma bir şey yaşamazsınız. Ancak kendinizi eğlenmeye kaptırmadan önce “Nelere Dikkat Etmeli ?” başlığını incelemenizi şiddetle tavsiye ederim. Buarada eğlence mekanlarının çoğunda giriş ücreti olduğunu belirtmekte fayda var ama öyle gözünüzü korkutmasın çok büyük meblağlar değil.

İbiza : Gündüz açık havuzları, kumsalı, ve eğlenceli ortamıyla kesinlikle gidilmeli. Gece ise tartışmasız Odessa’nın en iyi club’ı halini alır. Sabaha kadar süren partilerin sonu genelde havuzda biter J Odessadaki en yüksek fiyatlara sahiptir. Fiyatları istanbuldaki mekanlara yakındır. Yalnız fazla çılgın partiler oluyor benden uyarması.

İtaka : İbizanın hemen yanında bulunur. İbiza kadar olmasa da iyi eğlenebilirsiniz. Fiyatları İbiza’ya yakındır.

Western : İbiza ve İtaka’ya göre fiyatlar daha ucuz olsa da eğlence olarak pek bir farkı olmadığını söylemek gerekir. Yaklaşık 100$’a pek kaliteli olmasa da 3 şişe vodka açmak mümkün .


Ibiza Beach Club

Ibiza Club (*alıntıdır)
Itaka club (*alıntıdır)


Nelere Dikkat Etmeli ?

Açıkçası pek güvenli bir şehir değil Odessa. Eğer bir tanıdığınız yoksa dolandırıcılara, serserilere ve polislere karşı çok ama çok dikkatli olmalısınız.

Dolandırıcılar özellikle gece kulüplerindeki erkeklerle ilgileniyorlarmış. Gözüne kestirdiklerini türlü numaralarla kandırıp neyi var neyi yok soyma kabiliyetleri varmış. Dikkatli olun, herşeye inanmayın.

Serserilere gelecek olursak, özellikle eğlenceden sonra geç saatlerde sokaklarda oldukça fazla bulunur. Odessa’lı gençlerin çoğu içtikten sonra bu kategoriye girebilir. Gerçekten kavgacı insanlar. Ortada bir şey yokken olay çıkarıp size büyük bir gurupla saldırabilirler. Böyle durumlara fazla karışmamak için geç saatlerde sağda solda çok takılmamak gerekli. Eğlendikten sonra doğru otelinize J

Gelelim polislere.. bu adamlar tam bir baş belası. Sizin turist olduğunuzu anladıkları anda hemen yanınıza yanaşır ve sizden pasaportlarınızı ister. Bir süre sorular sorup sizi oyaladıktan sonra hediye(!) babında rüşvet vermenizi isterler. Eliniz mahkum vereceksiniz başka yolu pek yok. Ancak bizdeki çingeneler gibi pazarlığı 50$’dan başlatıp 5$’a anlaşmanız mümkündür J

Bu ülkede adalet biraz garip işliyor. Neredeyse tamamen paraya dayalı. O yüzden siz siz olun başınızı belaya sokmamaya bakın. Tatiliniz burnunuzdan gelebilir.



Para Birimi / Fiyatlar

Ukraynalıların para birimi Grivna’dır ve yaklaşık olarak 1TL = 4,1 UAH

Öncelikle Odessa’ya giderken mutlaka yanınızda Dolar götürün. Çünkü Euro ya da TL’yi bozdurmanız gerçekten zor olabilir. Bazı yerlerde ödemenizi dolarla yapabilirsiniz ama zorluk yaşamamak için rahatça bulabileceğiniz change Officelerde paranızı UAH’a çevirebilirsiniz.

Fiyatlar konusuna gelecek olursak; genel anlamda İstanbuldan ucuz olduğunu söyleyebilirim. Malumunuz özellikle vodka marketlerde neredeyse suyla aynı fiyat. Ancak ithal olan içkiler öyle çok da ucuz değiller.
Yemekler öyle aşırı ucuz değil. Ama İstanbulda ödeyeceğinizin 3’te 2 sine, çok güzel mekanlarda çok güzel yemekler yemeniz mümkün.

Gece kulüplerindeki fiyatlara gelecek olursak, İbiza-İtaka ve benzer gece kulüplerinde bardak içki fiyatları İstanbulun bir tık altında olsa da ( ortalama 5-10tl) şişe fiyatları neredeyse İstanbulla aynı. Örneğin, İbizada Finlandia ayarında vodkayı yaklaşık 300-350tl civarında açabilirsiniz.
Diğer kulüplerde fiyatlar çok daha düşük olacaktır.


Gündüzünüzü havuzlarda değerlendirmek isterseniz, örneğin İbizaya giriş ve havuzbaşında şezlong ücreti 15-20tl civarındaydı. İçerideki içki fiyatları da normal seviyede.




Sözün özü ;


Yaz aylarında vizesiz ve çok uzak olmayan bir yerlere gideyim, deniz-havuz’un tadını çıkarayım, gece de deliler gibi eğleneyim derseniz Odessa sizin için doğru adres J

27 yorum:

  1. Arkadaşlar 28 Mayıs -04 Haziran 2016 tarihleri arasında Odessa Devlet Politeknik Üniversitesinde yoğunlaştırılmış Rusça dil eğitimi için bulunacağım. Konaklama Üniversitenin yurdu ayarlanmış. Ama ben gitmişken doğru düzgün bir otelde konaklayım istiyorum. Odessa Devlet Politeknik Üniversitesine yakın uygun fiyatlı düzgün bir otel varmı? DRK Recidans bookingten tavsiye ediliyor.Önerirmisiniz. Üniversiteye uzakmı? Hiçbiryerde mesafe bilgisi bulamadım acil yardım rica ediyorum selamlar

    YanıtlaSil
  2. Arkadaşlar 28 Mayıs -04 Haziran 2016 tarihleri arasında Odessa Devlet Politeknik Üniversitesinde yoğunlaştırılmış Rusça dil eğitimi için bulunacağım. Konaklama Üniversitenin yurdu ayarlanmış. Ama ben gitmişken doğru düzgün bir otelde konaklayım istiyorum. Odessa Devlet Politeknik Üniversitesine yakın uygun fiyatlı düzgün bir otel varmı? DRK Recidans bookingten tavsiye ediliyor.Önerirmisiniz. Üniversiteye uzakmı? Hiçbiryerde mesafe bilgisi bulamadım acil yardım rica ediyorum selamlar

    YanıtlaSil
  3. Cernomore otelde kala kalabilirsiniz ben çok memnunum ordan yıllardır
    Kalıyorum bir sorunda yaşamadım

    YanıtlaSil
  4. Cernomore otelde kala kalabilirsiniz ben çok memnunum ordan yıllardır
    Kalıyorum bir sorunda yaşamadım

    YanıtlaSil
  5. Ekimde hayat nasıl odessada ?? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Ukrayna'da Odessa şehrine tatil için gitmek istedim. Çok araştırdım site çok gezdim, sonunda www.UkraynaRehberiniz.com sitesinden bulduğum ev kiralama ve rehberlik hizmetinden faydalanarak çook güzel bir tatil geçirdim. Rehber arkadaş Odessa da bana çok yardımcı oldu sağolsun. En son giderken hava alanına kadar taksimi tutup beni bıraktı. Helal olsun çok güzel vakit geçirdik valla, sizde gitmek isterseniz www.UkraynaRehberiniz.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  7. Ukrayna'nın Odessa şehrinde rehberlik ve her türlü sorularınız için iletişim whatsapp : +380 93 563 1825

    YanıtlaSil
  8. 26 11 2016 c.tesi odessa ya gidecegim bana yarimci olacak arkadas varmi

    YanıtlaSil
  9. 26 11 2016 c.tesi odessa ya gidecegim bana yarimci olacak arkadas varmi

    YanıtlaSil
  10. 26 11 2016 c.tesi odessa ya gidecegim bana yarimci olacak arkadas varmi

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. www.odessa-rehber.com

    Ukrayna'nın Odessa Şehrinde tatil, iş gezisi, eğlence vb. Konularda rehberlik ve tercümanlık yapmaktayım.
    Odessa Ulusal Mechnikov Üniversitesi mezunuyum.

    İletişim-whatsapp-viber:+38-063-181-43-15

    YanıtlaSil
  13. www.odessa-rehber.com

    Ukrayna'nın Odessa Şehrinde tatil, iş gezisi, eğlence vb. Konularda rehberlik ve tercümanlık yapmaktayım.
    Odessa Ulusal Mechnikov Üniversitesi mezunuyum.

    İletişim-whatsapp-viber:+38-063-181-43-15

    YanıtlaSil
  14. Ulan odessada ki Türkler ne olmuş böyle adam rehber istememiş yardim istemiş.Orada dura dura Hristiyanlara benzemişler ayip hepinize ak para gözleri rus ayisi olmayin Bozkurt olun

    YanıtlaSil
  15. Gelmek isteyen arkadaşlar bu numaradan ev yada rehberlik hakkında bilgiler alabilir +380730993505

    YanıtlaSil
  16. Odessa da her Türlü konuda ulaşabilir bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz . WhatsApp no. +380 73 099 35 05

    YanıtlaSil
  17. Odessa Tatiliniz için Türk rehberler eşliğinde hizmet almak ve Odessa günlük kiralık ev / daire kiralamak için Whatsapp & Viber No : +380730662219 Mail: bilgi@odessatatil.net – Akın Tezel
    odessa rehber

    YanıtlaSil
  18. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  19. Odessa'ya tatile gideceklere tek önereceğim güvenilir site pickdestination.com dur. Konaklama, havalimanı transferi, rehberlik her hizmeti kalitelice sunuyorlar. Odessa'da tatil için bu siteyle iletişime geçin derim.

    YanıtlaSil
  20. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  21. https://m.youtube.com/channel/UCf4PgON0vIT2rdjDf3CUtbA

    YanıtlaSil
  22. https://m.youtube.com/channel/UCf4PgON0vIT2rdjDf3CUtbA

    YanıtlaSil
  23. Odessa Tatiliniz için Türk rehber eşliğinde hizmet almak ve Odessada günlük kiralık ev / daire kiralamak veya otel için Whatsapp & Viber No : +380938972171 MURAT

    YanıtlaSil
  24. Kısıtlı bütçeyle 7 agustosta eşimle birlikte odesaaya gidecegim bize orda yardım edecek birileri varmı?

    YanıtlaSil
  25. Odessa Tatiliniz için rehber eşliğinde hizmet almak ve Odessada günlük kiralık ev / daire kiralamak veya otel için Whatsapp & Viber No : +380938972171 MURAT

    YanıtlaSil
  26. yazınızdakı heryerı gıttık ve sırasıyla gorduk çok harıkaydı. Odessa gece hayatı çok iyi garsonlar ve havalımanı dışında işine gelmıyen ingilizce ya konuşmuyor ya bılmıyor. fıyartlar çok ıyı , biz2-3 gunluk tatılı dolu gerçirmek için ve toplantı için tercüman tuttuk https://rehberodessa.com/ adresındekı öğrenci arkadaş ile dolaştık.

    yazıdakı heryere gıtmenız tavsıye olur

    YanıtlaSil