Sayfalar

10 Mayıs 2014 Cumartesi

BUDAPEŞTE

Genel Bilgi

Budapeşte…. Kendisi Macaristan’ın pek bi güzel başkenti olur. Buda ve Peşte olarak ortasından geçen Tuna nehrinin ayırdığı iki yakadan oluşur. Gitmeden önce araştırdığımda çok romantik, işte illa sevgilinizle gidin vs gibi yorumlar okumuştum. Evet şehrin genel anlamda öyle bir havası var ancak bu şehir romantik olduğu kadar eğlenceli de bir şehir. Yani gayet arkadaşlarla gidilip eğlenebilinecek bir yer aynı zamanda.

Her noktası tarih kokan, her köşe başında bir sanat eseri bina görebileceğiniz bir kent burası. Bazı binalar okadar görkemli ve güzel ki dakikalarca seyre dalabilirsiniz.



Daha yeni dönmeme rağmen, ortasından sakin sakin akan tuna nehrini, görkemli yapılarını, her köşe başındaki mojitocularını, eğlencesini ve daha bir çok şeyini şimdiden özlediğim (sanırım doyamamışım daha) ve en kısa zamanda tekrar gitmeyi planladığım bir kent burası.



Çok büyük olmaması nedeniyle bu şehre doya doya 3 yada 4 gün ayırmanız fazlasıyla yeterli olacaktır. Genel bir tur destinasyonu olduğu için şehirdeki turist sayısı oldukça fazla ve bu sebeple bir çok şey turistlere göre hazırlanmış durumda. Her yerde İngilizce açıklaması yazan şeylerle karşılaşmanız mümkün. Halkın neredeyse tamamı İngilizceye hakim. Bu yüzden dil anlamında bir sıkıntı çekmezsiniz.

Halaszbastya


Havası yaz aylarında oldukça sıcak ve nemli. Ağustos ayında ziyaret ettiğimde, gündüz dışarda dolaşmak ciddi anlamda bir işkence oluyordu L ama yine de her yerinde rahatlıkla bulabileceğiniz kahve dükkanları, cafeler ve seyyar mojitocularıyla serinleyebileceğiniz birşeyler içmeniz mümkün. (Biz mesela su yerine mojito içmeyi tercih ediyorduk, işe yarıyor tavsiye ederim J )   
                          
Buarada kış aylarıysa oldukça sert ve soğuk geçiyormuş benden söylemesi.



Nasıl Gidilir ?

Şu sıralar Wizzair’in uygun fiyatlı seferleri yine başladı. Uygun tarihlerde 100-200tl’ye gidiş dönüş bilet bulmanız mümkün (Tek yön bileti 20€’ya almışlığım var J ) . Yalnız Wizzair’in bagaj politikasını araştırmanızda fayda var. Sırt çantası dışındaki kabin bagajına bile ücret alıyorlar.
Wizzair'in uçakları gayet güvenilir sakın korkmayın

Nerede Kalınır ?

Budapeşte, kalacak yer konusunda çok zengin bir şehir. Şehrin merkezinde bir çok Hostel ve Hotel bulabileceğiniz gibi, ev kiralama yoluna da gidebilirsiniz. Genel anlamda konaklama fiyatları gayet uygun. Örneğin şehrin tam anlamıyla merkezindeki şirin bir hostelde günlüğü 7€’ya kalabilirsiniz. Yine merkezdeki bir evi de günlük yaklaşık 35-40€’ya kiralamanız mümkün.
Kalacak yerinizi ararken, V.Kerület ve Belvaros civarından bakarsanız çok rahat edersiniz.

Şehir İçi Ulaşım

Şehir içi ulaşımda gayet gelişmiş bir şehir burası. Çok yaygın bir metro ağı’nın yanı sıra, troleybüs, otobüs ve tramvaylarla her noktaya ulaşmanız mümkün. Toplu taşıma için günlük kartlardan almalısınız,yalnız her taşıma aracınınki farklı oluyormuş ve çok sık kontroller yapılabiliyormuş. Dikkatli olun da ceza yemeyin J
Aslında şahsen bana sorarsanız bunların hiç biri gerekli değil. Bütün şehri yürüyerek bile dolaşabilirsiniz. Ya da yürümekten sıkılırsanız, günlük 5-10€’ya bir bisiklet ya da 20-25€’ya bir scooter kiralayıp dolaşma işini eğlenceye de dönüştürebilirsiniz. Taksi fiyatları genel anlamda İstanbul’a yakın.

Biz genelde bununla dolaşsak da toplu taşıması da mevcut :)

Nerelere Gitmeli ?

Budapeşte’de özellikle fotoğraf çekmeyi seviyorsanız gitmeniz ve görmeniz gereken yer çok. Ama düzenli bir plan yaparsanız 1 günde bile rahatlıkla hepsini görebilirsiniz. Nehir üzerinde botla gezinti yapmanızı da tavsiye ederim. Genel anlamda gidilebilecek yerleri aşağıya yazdım.

Zincirli Köprü ( Szecseny Lanchid) : Tuna üzerinde bulunan köprülerden en güzeli, en ihtişamlısı. Özellikle gece ayrı bir güzel.

Zincirli Köprü
Zincirli Köprü


St. Stephen kilisesi : Çok gösterişli bir kilise. Küçük bir meblağ ödeyip mutlaka tepesine çıkın. Çıkması biraz yorucu ama sonrasında göreceğiniz enfes Budapeşte manzarasına emin olun değer.

St. Stephen Kilisesi
St.Stephen'ın kulesi

St.Stephen'ın kulesi


Buda Castle (Budai var) : Budapeşteye hakim bir tepede bulunan görkemli ve çok büyük bir yapı. Etrafındaki dükkanlardan çeşitli hediyelik eşyalar almanız da mümkün.

Budai Var
Budai Var


Matyas kilisesi(Matyas Templom): Yapımına 1015 yılında başlanmış, gothic tarzdaki kilise. Mutlaka görülmeli. Buda kalesine oldukça yakın.

Matyas Kilisesi


Balıkçılar Burcu (Halaszbastya) : Neo-Gothic tarzında yapılmış ilginç bir yapı. Eşsiz bir manzaraya sahip. Matyas kilisesinin hemen yanında. Kendinizi masallar diyarında hissedebilirsiniz uyarayım :) Güzel fotoğraflar çekilebilir.

Halaszbastya

Halaszbastya

Halaszbastya

Halaszbastya


Geller tepesi (gellért-hegy): Yine manzara anlamında başarılı bir yer. Gidilmesi diğerlerine göre biraz daha zor olabilir.

Gül baba türbesi (rózsadomb): Ben gidip göremesem de, Türklerden geriye kalan nadir yerlerden biri.

Kahramanlar meydanı (hosök tere) : Oldukça büyük bir meydan. Güzel kareler yakalanabilir.

Sinagog (dohány utcai zsinagóga) : Dünyanın en büyük sinagogu. Hemen etrafındaki sokaklarda İsrail’e özel yemekler bulmanız mümkün (humus gibi)

dohány utcai zsinagóga


Parlamento Binası : Hayatımda gördüğüm en görkemli yapılardan biri gerçekten. Tuna kenarında bulunuyor. Özellikle geceleri ışıklandırmasıyla birlikte manzara müthiş.

Parliament Building

Parliament Building

Parliament Building


Vaci Utca : Budapeştenin en işlek caddelerinden biri. Bir nevi bizim Budapeştenin İstiklali diyebiliriz.


Ne yemeli, Ne içmeli ?

Bu şehirde her alanda olduğu gibi yemekte de seçeneğiniz çok fazla. Macar restorantlarından tutun İtalyan ve çin restorantlarına kadar uzanan bir dolu restoran listesi sayabilirim ama siz siz olun gittiğiniz yere özel yemeklerle doyurun karnınızı J




Herkesten duyabileceğiniz gibi bu adamların en meşhur yemeği Gulaş çorbası. Et, soğan, biber ve patatesten yapılan bir çorba bu. Etli patatesin biraz sulu hali diyebiliriz aslında J denenmesi gerekir.

İçki konusuna gelince ise tek geçeceğim tabi ki de Palinka isimli çok ama çok sert içkileri olacaktır. Herhangi bir bara gittiğinizde mutlaka bundan deneyin. Ancak çeşitli seviyeleri var bu içkinin ve seviye arttıkça fiyat ve alkol oranı da artıyor haliyle. Ben %80 alkol oranına sahip olanından 1 shot yapıp devamında içtiğim diğer içkiler yüzünden hayatımın 15dksını hatırlayamıyorum mesela. Tadı ve içimi kötü ama mutlaka deneyin, deneyince beni hatırlayın J

Eğlence :

Budapeşte, eğlence anlamında çok hareketli bir şehir gerçekten. Gündüzleri hem sokaklar hem de cafe/bar’lar genelde dolu. Asıl hareket ise akşamları başlıyor. Turist yoğunluğunun çok olmasının da etkisiyle her yerde bir parti, bir eğlence bulmanız mümkün. Sonuç olarak gece hayatı oldukça başarılı bir şehir. Tabi doğru mekanı seçebilirseniz J Aşağıda gidilebilecek mekanları sıraladım.

Diğer Avrupa şehirlerinin bazılarında olduğu gibi burada da “Bar Crawl” adı verilen topluluklar mevcut. Şehrin merkezi yerlerinde akşam 9-10 gibi toplanıp, küçük bir meblağ karşılığında (10€) sizi bar bar dolaştıran bir etkinlik bu. Sizin gibi bir çok turistle bar bar dolaşıp eğlenmek gerçekten süper olabiliyor. Kesinlikle tavsiye ederim.

A38 : Nehir üzerinde bulunan ve merkeze biraz uzak olan, şehrin en ünlü ve en pahalı gece kulüplerinden biridir kendisi. Kendisi bildiğin teknedir.

Hellobaby: Merkeze daha yakın, ve yeni açılmış bir mekan. Gidilebilir.

Szimpla : Merkezde, turistlerin çok yoğun olduğu, ruined bir bar/club. Şiddetle tavsiye J

Fogashaz: Yine merkezde ve ruined dekore edilmiş bir bar/club

Ankert : Gece kulübünden daha çok cafeyi andıran ilginç bir mekan. Asıl mekana gitmeden önce uğranılası..

Bed Beach : İstanbuldaki Supper gibi yataklı bir sisteme sahip gece kulübü

Sziget adasındanki gece kulüpleri

A Terasz : Gündüz/gece gidip eğlenebileceğiniz bar/club


Nelere Dikkat Etmeli ?

Bizim başımıza herhangi bir durum gelmese de hırsızlık olaylarının yoğun olduğu konusunda söylentiler var. Her ihtimale dikkat etmeli.

Eğer araba ya da motor kiraladıysanız, park sorunu yaşayabilirsiniz. Çoğu yer paralı ve değişik bir sistemleri var. Tam olarak bilmiyorum ama cep telefonundan park için mesaj atmanız gerekiyor. Araştırmanızda fayda var.

Paranızı bozdururken mutlaka Mavi renkli olan change Officeleri ya da bankaları kullanın. Kırmızı renkli Change Officeler ciddi anlamda kazıklıyorlar insanları. Uzak durun.


Para Birimi / Fiyatlar

Para birimleri Forint’tir . Şehrin her yerinde Dolar ya da Euro hatta bazı yerlerde TL bile bozdurmak mümkün.
1TL = 118 HUF (Forint)
1Euro = 300 HUF
1 HUF = 0,008 TL


Budapeşte genel anlamda ucuz bir şehir. Tabiki her şey İstanbuldan ucuz J Güzel mekanlarda, bir kadeh viskiyi yaklaşık 3-4€’ya, bir şişe birayı 1-3€’ya içebilirsiniz. Yemek içkiye oranla biraz daha pahalı ama rahatsız edecek seviyede değil.

Sözün Özü;

Halen aklımda bu şehirde geçirdiğim zamanlar. Eğer fırsat bulursanız gidin efendim gidin hiç durmayın gidin ! :) gitmeden bana da bir danışın çok önemli tüyolarınız bende !




1 yorum: