Sayfalar

10 Mayıs 2014 Cumartesi

BELGRAD


Genel Bilgi

Sırbistan’ın meşhur başkenti olur kendileri. Toplam Sırbistan nüfusunun yaklaşık %26’sı (yaklaşık 2 milyon insan) bu şehirde yaşıyor dolayısıyla en kalabalık şehri burası. Bir çok Avrupa ve balkan ülkesi gibi burası da zamanında Osmanlı toprağıymış. 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilmiş ve 1878 yılına kadar bir Osmanlı toprağı olarak kalmıştır.

Bu kadar yıl Osmanlı hakimiyetinde kalmış bir şehirde bir çok Osmanlı eserine rastlayacağınızı sanıyorsanız kesinlikle yanılıyorsunuz. Birkaç eserden başka hiçbir şey kalmamış maalesef.

Tarihini bir kenara bırakalım ve gelelim güzel şehrin güzelliklerine… Evet bir çok orta Avrupa şehri gibi bu kentin ortasından da nehir geçiyor. Up uzun Tuna nehri gerçekten kente ayrı bir güzellik katmış. Özellikle nehrin etrafı yemyeşil ve yüksek bir noktadan baktığınızda insanı ciddi anlamda dinlendirici bir etkiye sahip. Hele ki seyahatiniz yaz dönemine denk geliyorsa, Tuna nehrinin üzerinde küçük bir adacık olan “Ada Ciganlija” da nehrin ve güneşin tadını fazlasıyla çıkarabilirsiniz.


Şehir iki parçadan oluşuyor. Yukarıda kalan parçada(Nova Beograd) genelde iş merkezleri ve büyük binalar var. Açıkçası turistik açıdan pek görmeye değer bir yer göremedim ben. Asıl hareketli ve görülmesi gereken yerler ise eski şehir, yani Stari Grad’da bulunuyor.

Genel anlamda gayet “yeşil” bir kent burası. Gezilecek yeri öyle çok mu derseniz; açıkçası pek olumlu yanıt veremeyeceğim. Bence dolu dolu 2 gün size fazlasıyla yeterli olacaktır. Daha fazlasının biraz sıkabileceğini düşünerek plan yaparsanız daha iyi olur.


Sırplar’ın Türkler’i pek sevmediğine dair genel bir kanı var ancak biz 4 günlük seyahatimiz boyunca neredeyse her tanıştığımıza Türk olduğumuzu söylememize rağmen herhangi bir problemle karşılaşmadık. Genel anlamda yardımsever bir halk. İngilizce konuşma oranı da iyi denebilir. Belgrad’da çok yoğun bir genç nüfus var gerçekten ve dolayısıyla gündüz-gece eğlence hayatı da oldukça hareketli.

Tanrı’nın buranın insanını yaratırken ayrı bir özen gösterdiğini düşünüyorum açıkçası. Hanım kızlarımızın güzelliklerini geçtim böyle alımlı böyle bakımlı ve böyle çekici kadınları başka bir yerde görebileceğinizi zannetmiyorum. Sırp erkeklerinin de hakkını vermek gerekir ki onlar da baya yakışıklı abilerdi. Hepsinin ötesinde kız-erkek genç-yaşlı bir ırkın hepsi mi fit olur buna bir türlü anlam veremedik J


Belgrad Sokaklarındaki Sanatsal Çalışmalar :)



Nasıl Gidilir ?

Pegasus, Türk Hava Yolları ve Air Serbia’nın haftanın her günü seferleri mevcut. Özellikle Pegasus’tan çok uygun fiyatlı (ortalama 200tl) biletler bulmanız mümkün.




Nerede Kalınır ?

Şehir çok da Turistik olmamasına karşın bir çok hostel, otel ya da ev kiralama seçenekleri mevcut ve inanın bana gerçekten hepsi çok uygun fiyatlı. Yalnız otelinizi yada evinizi ayarlarken harita üzerinde nerede olduğuna dikkat edin. Merkeze çok yakın olduğu halde çok da güvenli olmayan mahallelerde kalabiirsiniz J aynen bizim Taksim ve Tarlabaşı örneği gibi.

Kalacak yerinizi belirlerken Knez Mihailova caddesinden çok da uzak yerler bakmamanızı öneririm. Çünkü bütün hareket o caddenin çevresindeydi bence.
Kalınacak birkaç yer önerisi için aşağıdaki otelleri inceleyebilirsiniz.


Şehir İçi Ulaşım

Belgrad küçük bir şehir olduğu için çok da fazla toplu taşımaya ihtiyacınız olmuyor açıkçası. O yüzden uzun uzun anlatmayacağım. Her yere yürüyerek ulaşmanız mümkün. Kenti şöyle bir turlamak isterseniz 2 numaralı ring tramvayına binebilirsiniz. Geceleri eğlence dönüşü sokaklar çok güvenli gözükmediği için taksi kullanmanızı önerebilirim. Taksilerde, bindiğiniz saatlere göre değişen 3 farklı fiyat tarifesi mevcut. Fiyatları her halükarda istanbul’dan çok daha ucuz.
Bir çok farklı taksi firması mevcut. Taksi firmasına telefon edip bulunduğunuz yere çağırmanız gerekiyor. Sokaktan çevirdiğiniz taksilere binmenizi pek önermem açıkçası çünkü pek çoğu dolandırıcı olabiliyormuş. Bu konuda bizi özellikle uyarmışlardı.
Size mavi başlıkları olan “LUX TAXI” yi öneririm. Hem fiyat anlamında iyiler hem de gayet güvenli ve hızlılar. Siz arayıp yerinizi bildirdikten sonra sizi almaya gelecek taksinin başlığında yazan kod’u bildirip kaç dk içinde geleceğini söylüyorlar. Gerçekten gayet kullanışlı.
Lux taxi telefon : 303-3123



Nerelere Gitmeli ?

Nicola Tesla Museum (Krunska 51) : Kesinlikle bu şehirdeki en özel mekanlardan birisi. Nicola Tesla bilip bilmediğiniz bir çok buluşa imza atarak bugünkü teknolojiye ulaşmamızı sağlayan yegane insanlardan biridir. Elektriği bulmak gibi dünyanın en önemli icadının yanında alternatif akım motorları, uzaktan radyo kontrol, yüksek frekans öncülüğü, dünya çapında telsiz, floresan, dünyanın en güçlü vericisi, iyosfer çalışmaları, radar ve tribünler gibi sayısız buluşa imzasını atmış ve günümüzde kullanılan lazer, MR, radar gibi teknolojilerin altyapısını oluşturmuş mucizevi bir kişiliktir. Bu müzeye gidip ufak bir meblağ ödeyip hem müzeyi gezip hem de yaklaşık yarım saat süren ve Tesla’yı anlatan güzel bir sunum izleyebilirsiniz. Ancak her gün ve her saat giremiyorsunuz. Gitmeden önce incelemenizde fayda var. 
     Workdays: 10 - 18 h
Saturday and Sunday: 10 - 13 h
Monday: Closed

Nikola Tesla Museum

 Kalemegdan Kalesi : Tuna ve Sava nehrinin karıştığı noktada bir sırt üzerinde sessiz, sakin, yemyeşil ve kocaman bir kale. En uç noktasındaki heykelden manzara mükemmel. Vakit buldukça gidilip kafa dinlenesi bir yer. Adı Osmanlı zamanında konulmuştur. Knez mihailova caddesinin sonuna kadar yürüdüğünüzde karşınıza çıkacaktır.

Kalemeydan

Kalemeydan

Saint Sava Kathedrali (Vračar, Belgrade) : 1595’te Osmanlı Paşası Sinan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Şehrin bir çok yerinden gözünüze çarpacaktır. Gittiğinizde, “bildiğin cami bu!” diyebilirsiniz sıkıntı yok J tek farkı minarelerinin olmayışı.


Caddenin sonunda gözüken: St.Sava Kathedrali


Damat Ali Paşa Türbesi : Petrovaradin muharebeleri sırasında şehit olan Damat Ali Paşa burada yatmaktadır. Belgrad’da korunmuş ender Türk eserlerindendir. Kalemeydan’ın içerisinde karşınıza çıkacaktır.

Damat Ali Paşa Türbesi


Cumhuriyet Meydanı / Trg Republike : Genelde buluşma noktasıdır. Ektrafında bir çok yeme/içme yeri bulunur.


Cumhuriyet Meydanı


Saint Mark Kilisesi / Crkva Svetog Marka (Palilula, Beograd) : 1835 yılında yapılmış çok ahım şahım bir kilise olmamasına rağmen Belgrad için gidip görülebilecek bir yer.

St. Mark Kilisesi

Knez Mihailova Caddesi / Ulica Kneza Mihaila: Bizim istiklal caddesi diyebiliriz aslında. yukarıda biryerlerde de bahsettiğim gibi bütün hareketlilik bu cadde etrafında dönüyor. İsteseniz de istemesenizde bu caddeyle yolunuz kesişecektir.

Skadarska Caddesi / Skadarska Ulica : Akşamları eğlenceli olan baya turistik bir cadde. Akşam yemeği ve eğlencesi için gayet uygun. Sazlı sözlü güzel yemekler için mutlaka uğrayın derim.

STRAHINJIĆA BANA : Bizim bağdat caddesi ayarında ama daha küçüğü bir cadde hayal edin. Kafe, bar ve restourantları oldukça başarılı ama tabi fiyatlar diğer mekanların bir tık üzerinde olmasına rağmen gitmenizi tavsiye ederim.

Ada Ciganlija : Sava nehrinin ortasında bir adacık. Farklı farklı işletmelere ait bir sürü kumsalı var. Hem nehre girebilir hem de güneşlenebilirsiniz. Zamanınız olursa mutlaka gidin derim.

Yugoslav Savunma Bakanlığı Binası(Ulica Nemanjina)  : 1999 yılında Nato tarafından bombalanmış bu bina hiçbir tadilat görmeden eski haliyle ibret olsun diye saklanmaktadır. Sırplar için manevi değeri yüksek bir yer. Bildiğim kadarıyla bu binayı Türk jetleri bombalamış ve bu sebeple binaların etrafında Türkiye’yi çağrıştıracak şeyler giymenizi, taşımanızı çok önermem. Çok alenen fotoğraf çekenlere de pek iyi bakmıyorlar benden söylemesi.

Eski Saray / Stari Dvor : Günümüzde Belgrad şehir meclisine ev sahipliği yapmakta olan adından anlaşılacağı gibi eski bir saray. Gidip fotoğraf çekilebilir.

Parlamento Binası (13 Nikola Pasic Square) : Merkeze oldukça yakın bir konumda. Halen aktif olan bu meclis binası gidip görebilirsiniz.


Parliament Building

Ne yemeli, Ne içmeli ?

“Bu adamlar sabah akşam hamur işi yiyip nasıl bu kadar fit kalıyorlar abi?!!” cümlesini sık sık kuracaksınız eminim. Çünkü her yer hamur işi her yer fırın J
Sırpçada “Pekara” fırın demek. Çokça göreceksiniz etrafta. Bunlar arasında bir çok şubesini göreceğiniz Pekara Tripkoviç (özellikle bombalanan savunma bakanlığının yakınında olan) ve Pekara TOMA (isminden ötürü bir garip olmuyor değil insan) öneririm. Gidin, yiyin ve çatlayın efendim!!
Hamur işi dedik, Burek’ten bahsetmezsek olmaz. Bi nevi bizim börek gibi ama sunumu ve tadı biraz daha farklı. Bazı Pekaralarda bulup deneyiniz.
Hamur işi dışında bence gayet başarılı ve et ağırlıklı mutfakları var. Genelde domuz eti tercih ediliyor ancak dana eti de bulmanız mümkün. Restaurant olarak çok öneri vermeyi sevmem çünkü herkesin damak tadı ayrıdır ama ambiyans ve etlerini tek geçeceğim Znak Pitanje Restaurant’a mutlaka gidin ve et’e doyun. Üzerine de bildiğiniz lokumlu türk kahvesi getirirlerse şaşırmayın ve götürün J Yanında birayla çok sağlam yememize rağmen kişi başı 30-40tl civarı bir meblağ ödemiştik.
(Adres: Ulica Kralja Petra,6 / Kalemeydana çok yakın. Kapısında “?” simgesini göreceksiniz.)

Znak Pitanje Restaurant
Geziye Selam !!

Eğlence :
Eveeeet. Belgrad dedik mi orta avrupanın ve balkanların belki de en hareketli gece hayatının olduğu yere geldik demektir. Ciddi anlamda iyi mekanlar, çok ucuz fiyata içkiler, güzel kızlar/yakışıklı erkekler  ve deliler gibi eğlencenin adresi burası. Ancak mekan seçimi yaparken dikkatli olmak gerek çünkü günlere göre mekanların konseptleri değişebiliyor.
Biz Belgrad’da bir çok gece klubüne gittik ve hepsinden de memnun kaldık. Bunları size tek tek anlatmak yerine gitmek istediğiniz mekanlarda size çok yardımcı olacak bir site önereceğim. Mutlaka bir yere gitmeden önce göz atın. Hangi gün hangi partiler olduğunu bulabilirsiniz. (Yazın gidiyorsanız nehir üzerindeki mekanlara gidin mutlaka. Kışın ise MAGACIN ve Mr. Stephan Brown şiddetle tavsiye)
http://belgradeatnight.com/clubs

Nelere Dikkat Etmeli ?

Tatilim boyunca çok da dikkat edilecek bir şeye rastlamadım aslında. Çok kenar köşe mahallelerde takılmayın yeter. Taksiler konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini yukarıda anlattığımdan tekrar değinmeyeceğim.

Para Birimi / Fiyatlar

Sırplar para birimi olarak dinar kullanıyorlar (RSD) ve 1RSD=0,03TL’ye denk gelmektedir.
Genel anlamda ucuz bir şehir burası. Alkol neredeyse her mekanda ucuz. Ortalama bir mekanda bir biraya yaklaşık 3-4tl, bir kadeh viskiye 5-6tl ödersiniz. En ünlü gece klübünde ise bir şişe Absolout’u yanındakilerle birlikte 180-200tl’ye açtırmanız mümkün. Gittiğiniz yerde rahat etmek ve delice eğlenmek istiyorsanız şişe açtırmanızı mutlaka tavsiye ederim J Yoksa zaten çok kalabalık olan mekanlarda sağa sola zar zor sallanarak dans etmekten öteye geçemezsiniz.

Sözün Özü;

Sırbistan’ın Türkiye’ye vize uygulamamasını da göz önüne aldığımızda hafta sonu tatili için biçilmiş kaftan diyebilirim Belgrad için.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder